Over de auteur

K.T. Sterling

Auteur

K.T. Sterling (1986) heeft altijd graag verhaaltjes geschreven, maar ze had nooit de gedachte om schrijver te worden. Er waren namelijk andere problemen. Haar kindertijd was moeilijk, daarom vluchtte ze weg in de fantasiewereld van boeken. Het liefst van al in de wereld van Harry Potter. Na een tijdje was dat niet genoeg meer om in te ontsnappen. Na een van de vele ruzies met haar moeder, nam ze pen en papier en begon ze zelf te schrijven. Ze was negentien jaar toen ze haar steampunkwereld “Testra” creëerde.

Ze is blijven schrijven, zelfs na haar opleiding criminologie, door de vele administratieve jobs heen die haar niets anders brachten dan depressies en burn-outs. Op die manier had ze een eerste manuscript klaar. Ze had ook een manuscript klaar voor een vervolg en ideeën voor een derde boek in de reeks.

In 2018 ging ze naar een workshop van auteur Pen Stewart. Zij gaf haar ingrijpend advies over waar ze precies stond. Nergens. Ze had zo naïef geschreven omdat ze niets wist over de regels, over structuur, over perspectief. Ze had haar advies opgevolgd; schrijflessen gevolgd en haar toegespitst op schrijfwedstrijden. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Ze heeft kortverhalen gepubliceerd, een prijs gewonnen en boeken gepubliceerd.

Zelf geeft ze daarom ook altijd advies om je horizonten te verbreden. Ze was zodanig verblind door haar verhaal dat ze niet meer echt kon kijken. Ze moest eerst leren. En waar doe je dat beter dan bij schrijfwedstrijden? Uit je comfortzone stappen en eens iets anders uitproberen… om daarna met een frisse blik terug je verhaal in te duiken.

Over schrijven

Schrijven doet K.T. vooral om emoties van zich af te schrijven. Ze heeft een moeilijke jeugd gehad bij haar ouders en heeft hele donkere gedachten gehad. Ze schrijft over de dingen die ze ziet, die ze hoort en vooral, die ze voelt. Daarom is Testra zo verwrongen en bedorven omdat ze daar al haar slechte gevoelens in kwijt kon vroeger. Het hielp haar om kwaad te worden op de persoon waar ze in het echte leven niet op kon kwaad worden, op haar ouders in het bijzonder. Het hielp haar afreageren op de collega’s die haar pesten of de klasgenoten die haar ooit hadden gepest. Testra is daarom donker, omdat ze toen met donkere emoties zat. Maar kom, ze schreef Testra ook toen ze al samen was met haar man, dus er zitten ook zeker positieve stukken in.

In dat opzicht is schrijven zeker een bevrijding voor haar. Er wordt zo vaak gezegd om alles van je af te schrijven. Daarom zijn de verhalen die ze schrijft, de personages die erin komen, altijd een groot deel van haar.

Schrijven is ook bijzonder omdat het de personages zijn die haar leiden, de personages beleven het en ze schrijft het op. Dat gebeurt soms op de meest vervelende momenten. Zoals net voordat ze in slaap valt of midden in de nacht. Dat zijn ook de momenten wanneer een nieuw personage of een nieuw verhaal zich aan haar voorstelt.

Ze dacht vaak dat ze vreemd was omdat deze dingen gebeurden. Omdat de personages dingen deden die ze niet wou dat gebeurden. Omdat de antagonist iemand vermoordde waar ze nog een plan mee had in het volgende boek.

Maar na het lezen van ‘Big Magic’ van Elizabeth Gilbert wist ze dat zoiets niet abnormaal is. Er bestaan nog vreemdere dingen zelfs. Het is een boek dat ze trouwens iedere schrijver aanraad.

Over Testra’s Erfgenaam

Het is moeilijk in woorden uit te leggen wat Testra voor haar betekent. Het is haar hart en ziel dat erin zit. De personages zijn deel van haar geworden en omgekeerd zit veel van haar in hen. Ze kent hen dan ook al meer dan vijftien jaar. Ze heeft met hen gehuild en gelachen.

Testra is de wereld die ze op haar negentiende heeft gecreëerd. Ze had nooit gedacht een boek te schrijven. De verhaaltjes die ze in haar kindertijd schreef waren heel anders. De personages van Testra bleven rondwandelen in haar hoofd en maakten duidelijk dat hun verhaal verteld moest worden. Dus, ze begon te schrijven. En te schrijven. En te schrijven.

Op een gegeven moment ging de echte wereld aan haar voorbij en leefde ze alleen nog in haar eigen wereld. Jarenlang heeft ze daar geleefd. Ze sliep, werkte, at en schreef. Overal. Op de bus, trein, in de regen, voor een sollicitatie, zelfs tijdens een sollicitatiegesprek, op het werk, op de grond, … op de meest vreemde plaatsen. Het was alsof alles zo snel mogelijk op papier moest staan. De personages lieten haar dan ook geen moment met rust. Ze waren altijd aanwezig in alles wat ze deed. Zo had ze er een eerste manuscript van 479.000 woorden uitgeperst. Een tweede manuscript volgde vrij snel.

In totaal heeft ze er vijftien jaar aan bezig geweest. Testra is een wereld die voor haar volledig is. Ooit hoopt ze die met jullie te kunnen delen. Dat was toch het idee, anders zou ze er niet zolang en zoveel aan gewerkt hebben, anders zouden de personages niet blijven rondlopen zijn in haar hoofd, haar zeggen wat er allemaal gebeurd.

Testra’s Erfgenaam is een steampunk/fantasy boekenreeks.